Kako prepoznati zdrava jaja japanskih prepelica ?

Kako prepoznati zdrava jaja japanskih prepelica ? U mnoštvu ponude i prodaje jaja japanskih prepelica svi tvrde da su njihova jaja zdrava i baš ta koja vama trebaju za konzumiranje. Da li postoji način da bar malo budemo sigurni da su nam ponudjena jaja upravo to zdrava i ispravna.

jaja japanske prepelice

jaja japanske prepelice

Da bi jaja japanske prepelice imala svoja korisna svojstva moraju biti oplođena, jer samo takva jaja ima smisla uzimati u terapijama. Odgajivači koji pokušavaju da na brzinu zarade pare uglavnom drže prepelice kao koke nosilje ustvari rade protiv drugih odgajivača i samih sebe a najviše na štetu kupaca. Često se dešava da neko  uzima terapiju kaže da nije osetio nikakav boljitak i to je istina jer najverovatnije kupio jaja ležena u kavezima gde su samo ženke!

Ako kupujete lokalno tražite od vaših prodavaca da vam pokažu gde i kako drže japanske prepelice, ako vidite da drži prevelik broj jedinki zajedno verovatno su sve ženke i takva jaja nemaju potrebna svojstva. Pravilan broj je maksimalno 5 ženki na jednog mužijaka, najbolje je 4+1 ili čak 3+1 odnos ženki i mužijaka.

Izgled jajeta, jaja japanskih prepelica imaju zanimljive šare, jaje koje je zdravo treba da ima jasnu šaru i šara ne bi trebalo da bude mutna, maglovita ili da bude bez šare!

kako proveriti da li je jaje sveže.

kako proveriti da li je jaje sveže.

Svežina jaja, ovo vam je najlakši test uzmete čašu vode i stavite jedno jaje u vodu sveže jaje će odmah potonuti a jaje koje je starije će plivati jer je zbog stajanja ljuska jajeta dosta poroznija i jaje je već primilo vazduh.