Ishrana japanskih prepelica

Ishrana japanskih prepelica kad pilići napune četiri nedelje treba polako da prelazi na hranu sa 24% proteina ako gajimo japanske prepelice za priplod i proizvodnju  jaja. Ako gajimo japanske prepelice za tov i želimo da dobijemo što više mesa potrebno je davati hranu sa 20% proteina i to do kraja tova. Gotovih hrana tj. koncetrata ima više vrsta ali lako je naći one koji imaju ovakav odnos proteina (nećemo navoditi primer da ne reklamiramo nikoga ).

Ishrana japanskih prepelica sa 24% proteina

Ishrana japanskih prepelica sa 24% proteina

Svaka promena hrane ima negativne posledice po zdravlje i kondiciju japanskih prepelica pa tako prelazak sa jedne na drugu hranu mora biti postepen. Na primer ako gajimo prepelice za proizvodnju jaja tada ćemo od četrdesetog dana hranu koju smo im do tada davali, mešati sa hranom koja je predvidjena za prepelice koje nose jaja i to prvog dana u razmeri 60:40, drugog 50:50, treceg 40:60 i tako do momenta kada će hrana za nosilje biti u razmeri 100%.

Ishrana japanskih prepelica treba da bude kompletna i bogata nutritivnim vrednostima koje pomažu brži rast japanskih prepelica, reproduktivne procese i naravno proizvodnju jaja. Ako pravilno odmermo način ishrane japanskim prepelicama bi trebalo dnevno davati izmedju 23-25g hrane po ptici i povesti računa da ih naučimo da se hrane svaki dan u isto vreme.  Primer, hranite ih tri puta dnevno ujutro u 6 časova u 14 časova popdne i uveče u 20 časova. Izmedju ovih glavnih obroka im možete dati travu, naklijalu pšenicu, rendanu jabuku, rendanu mrkvu itd. Ovakav način ishrane rapidno povećeva njihov prirast, proizvodnju jaja i plodnost, neki odgajivači su uspeli da toliko uskladiti odnose da su im ženke redovno nosile na 16-17 sati po jedno jaje, bez iscrpljenosti jedinki.

Japanska prepelica (lat. Coturnix Coturnix Japonica)

Japanska prepelica (lat. Coturnix Coturnix Japonica)

Ishrana japanskih prepelica kao što smo rekli treba da sadrži dosta proteina kako bi se pravilno i brzo razvile i razmnožavale. Ako japanske prepelice jedu hranu sa manje proteina nosiće manja i lakša jaja. U letnjim mesecima je i sam  unos hrane manji pa je to još jedan od razloga zašto dajemo hranu sa većim procentom proteina. Proteini životinjskog porekla su visoke biološke vrednosti i njihov aminokiselinski sastav je isti kao i aminokiselinski sastav tkiva prepelica, sadrže visok nivo aminokiselina i veoma su svarljivi. Međutim, kako je danas upotreba komponenti životinjskog porekla u gotovim smešama zabranjena iz tog razloga japanskim prepelicama u ishranu treba uvesti po neku glistu, crviće i sl.

Ishrana japanskih prepelica koje nose jaja

Bitan preduslov da bi prepelice dobro nosile jaja je njihova ishrana u prvih 5 nedelja života. Ako hrana daje bez  improvizacija i odstupanja i ako se prelazak sa jedne na drugu hranu obavi postepeno budite sigurni da će vas japanske prepelice obradovati sa prvim jajima već u šestoj nedelji. Naravno da je hrana najbitnija, postoje i drugi uslovi koji se moraju ispuniti ali o tome ćemo u tekstu o smeštaju i optimalnoj temperaturi više pisati.

Za kvalitetnu proizvodnju jaja važno je prepelicama davati hranu koja je slična hrani u njihovom prirodnom staništu. Koja vrsta hrane će dati puno kvalitetnih jaja je pitanje koje je sigurno pitanje nad pitanjima među svim prepeličarima.

Jaja japanske prepelice su najčešće odraz hrane sa kojom se uzgajaju. Veštački dobijene komponente i razni stimulatori rasta, antibiotici i drugo nikako ne bi smele da budu deo hrane japanskih prepelica. Ishrana japanskih preplica može biti obogaćena sa svežom travom, listovima kupusa, rendanom jabukom,s eckanom šargarepom, naklijalom pšenicom itd.Japanskim prepelicama je poželjno davati i kuvanog pirinča ili bilo kog drugog hraniva bogatog skrobom. Preporučljivo je japanske prepelice nosilje hraniti hranom čiji nivo proteina ne bi trebao biti manji od 22%. Glavni izvor energije je kukuruz a masti biljna ulja. Prepelice su izuzetne nosilje i nose  oko 300 jaja godišnje. Osnovna greška u ishrani prepelica nosilja je upotreba hrane za kokoške nosilje. Da nas ne shvatite pogrešno ta hrana je dobra ali nije dovoljna da zadovolji potrebe u proteinima i mineralima koji su neophodni u uzgoju japanskih prepelica.

Da utvrdimo kao što smo rekli udeo proteina u hrani za prepelice koje nose jaja je 22%, kalcijum najmanje 2,8%, korisni fosfor min.0,6%, energije min.2500 kcal/kg. Hrana ovakvog sastava u potpunosti ispunjava potrebe japanskih prepelica u letnjem periodu kada je zbog visokih temperatura kozumacija hrane manja. U zimskom periodu potrebe za energijom su veće pa ćemo im i uvećati unos žitarica.

Ishrana japanskih preplicama svežom detelinom za jaja ima višestruki značaj. Mlade prepelice i prepelice koje tek pronose trebaju puno vitamina A, C i fosfora, a sveža detelina ima upravo ove vitamine u izobilju. Šargarepa, jabuke i kupus su hrana koje prepelice obožavaju i kad god ste u mogućnosti da ih iseckate ili narendate slobodno im dajte. Japanske prepelice su životinje koje unose hranu onoliko koliko im je potrebno i ne postoji mogućnost da se „prejedu“.