Inkubacija jaja japanskih prepelica

Inkubacija  jaja japanskih prepelica ili na šta je potrebno obratiti pažnju kod  inkubiranja  jaja japanskih prepelica. Prvo i najosnovnije obratiti pažnju kod starosti jaja, ne bi trebala da budu starija od 7 dana maksimalno 10 dana. Jaja koja pokupite isti dan nemojte uzimati za leženje, jaja starosti izmedju 2 i 7 dana su dobra za leženje i preporuka je da se pre stavljanja u inkubator drže u tamnoj prostoriji na tempreaturi od 10-15 °C  i bar jednom u par dana okrenu za 180 stepeni.

jaja-inkubator

Inkubacija jaja japanske prepelice

Idealno jaje japanske prepelice ima lepo raspoređen i jasan pigment, prosečne težine je oko 12g, jaja koja su abnormalno velika nemojte uzimati za inkubiranje i leženje. Ako ste ispunili ove uslove i imate takva jaja obrišite i suvom krpom ( nikako ih nemojte prati vodom ili bilo čime drugim) složite i imate spremna jaja za inkubaciju i leženje. Trajanje inkubacije jaja japanskih prepelica je 16-17 dana ali se može desiti da se produži 1-2 dana. Temperatura koja vam je potrebna u inkubatoru je u prvih 13 dana 38,5 °C do 39 °C i vlažnost vazduha 50-60%, temperatura nakon 13 dana pa sve do izleganja mladih japanskih prepelica treba da bude na 37, 5 °C  do  38 °C  a vlažnost da se podigne na 70-85%. Zadnja dva dana bi trebalo dva puta dnevno da se poprskaju mlakom vodom kako bi olakšali otvaranje ljuske mladim preplicama.

 

pile japanske prepelice

pile japanske prepelice

 

 

Prva dva dana i zadnja dva dana jaja nemojte okretati a izmedju bi trebalo jaja okretati jednom dnevno za 180 stepeni.
Napomena!
Visoka vlažnost prvih u 13 dana inkubacije može dovesti do smrti prepelica u jajetu, pre samog izleganja čak i ako prežive uglavom uginu jer ne uspeju razbiti ljusku jajeta.