Da li su jaja japanske prepelice lek ?

Da li su jaja japanske prepelice lek ? Jaja japanske prepelice vekovima se koriste u ljudskoj ishrani a u pojedinim kulturama i kao prirodno sredstvo u lečenju mnogih bolesti. Za to postoji nekoliko važnih razloga koji jaje prepelice izdvajaju od jaja drugih ptica.

Nutricionisti smatraju da je jaje, kao hrana, najbogatije esencijalnim sastojcima i da bi trebalo kozumirati najmanje jedno dnevno.  Jaja su odličan izvor vitamina B12, folata, pantontenske kiseline, gvožđa, fosforai dobar izvor proteina, riboflavina i selena.  I mada se  nutritivne vrednosti jaja kokoške i jaja prepelice ne razlikuju značajno (*), postoji nekoliko bitnih karakteristika prepeličjeg jajeta koje ga preporučuju u ishrani zdravih i bolesnih osoba.

Jaja japanske prepelice

Jaja japanske prepelice

 1. Dobar holesterol (HDL) – U odnosu na jaja drugih ptica koja većinom sadrže loš holesterol (LDL), naročito kokošja jaja koja su većinom zastupljena u ishrani, jaja japanske prepelice sadrže HDL, dobar holesterol, u velikim količinama.
 2. Vitamin A – Jaja prepelice sadrže veliki procenat vitamina A i B2. Redovna upotreba ovih jaja u ishrani isključuje ishranu drugim namirnicama bogatim vitaminom A da ne bi došlo do prekomerne količine vitamina u telu.
 3. Čišćenje tela – Jaja prepelice su dobra za uklanjanje teških metala i drugih toksina iz tela. Takođe pomažu u izbacivanju kamena iz jetre, bubrega i bešike.
 4. Ne izazivaju alergiju – U odnosu na jaja drugih ptica, prepeličja jaja ne izazivaju alergiju. Upravo u tome je njihova najveća prednost. Iako imaju veliku hranljivu vrednost, kokošija jaja kod velikog broja ljudi izazivaju alergiju pri redovnoj upotrebi. Jaja prepelice sadrže ovomukoid, protein koji se može naći u većini antialergijskih preparata. Redovna upotreba ovih jaja omogućava da se njihove hranljive vrednosti lako i bez negativnih efekata unesu u telo.
 5. Oporavak organizma – Sadržaj enzima, vitamina i minerala u jajima prepelica pomaže opravak organizma nakon bolesti, povreda, srčanog udara ili intenzivnog rada mišića. Ishrana ovim jajima preporučuje se i tokom lečenja kao dodatak ishrani i zdravim osobama kao prevencija.
 6. Jaja prepelice se mogu jesti sirova – Kuvanjem se uništavaju hranljivi i esencijalni sastojci , zbog čega se preporučuje da se jedu, odnosno, piju sirova. Jaja prepelice sadrže u sebi lizozome, supstance koje sprečavaju kontaminaciju i infekciju bakterijama te je mogućnost trovanja salmonelom minimalna.

Šta je važno znati ako se jaja prepelice koriste kao lek !

 • Sastojci prepeličjih jaja nisu lek, zbog čega se pri terapiji jajima ne sme odustajati od propisanih medikamenata. Oni mogu da poboljšaju stanje organizma i da utiču na hronične tegobe kao što su umor, alergije, simptomi stresa, povišen pritisak, migrena, astma, itd, ali ih ne treba smatrati čudotvornim u lečenju teških i akutnih oboljenja.
 • Da bi imala blagotvoran efekat na telo moraju se konzumirati sirova. Najviše je dozvoljeno kuvati ih do 30 sekundi kako bi žumance ostalo sirovo.
 • Samo oplođena jaja imaju lekovitu moć.
 • Jaja se obavezno drže u frižideru najviše do 30 dana, na temperaturi između 2 i 6 stepeni. Nakon tog perioda moraju se jesti termički obrađena.
 • Za vreme intenzivne terapije jajima ne sme se konzumirati alkohol.
 • Osobe koje pate od bolesti žuči moraju sa oprezom pristupiti terapiji, najbolje uz saglasnost i praćenje od strane lekara. Osobe kojima je zabranjen unos proteina ne smeju koristiti ovu terapiju.
Jaja japanske prepelice

Jaja japanske prepelice

Terapija

Tokom lečenja bolesnik treba da popije određeni broj prepeličjih jaja, zavisno od bolesti, u određenom vremenskom periodu. Navikavanje na terapiju se sprovodi nekoliko dana; prva tri dana se piju samo po tri, a nakon toga sve do kraja terapije po 5 jaja dnevno. Pije se cela dnevna doza odjednom i to ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela.Da bi se lakše popila sirova jaja se mogu umutiti i zasladiti medom, jabukom, pomorandžama ili pomešati sa jogurtom ili limunovim sokom.

U zavisnosti od oboljenja, potrebno je popiti od 120 do 1080 jaja, u vremenu od 15 do 50 dana. Preporučuje se da se godišnje sprovedu dve terapije sa razmakom od najmanje dva meseca, ali ne više od šest meseci.

Preporučena doza

Starosna grupa Ukupan broj jaja Ukupan broj dana Prvi dan Drugi dan Treći dan Od četvrtog dana nadalje
Odrasli 240 49 3 3 4 5
Odrasli 120 25 3 3 4 5
16-18 god. 120 25 3 3 4 5
11-15 god. 120 31 3 3 3 4
8-10 god. 90 30 3 3 3 3
4-7 god. 60 20 3 3 3 3
1-3 god. 60 30 2 2 2 2

Preporučene količine prema bolestima:

Bolest Ukupan broj jaja Bolest Ukupan broj jaja
Povišeni pritisak 120 Jačanje memorije 240
Čir u stomaku 120 Tuberkuloza 240
Višakholesterola 240 Gastritis 240
Neuredna probava 240 Anemija 240
Arterioskleroza 240 Teži oblik astme 240
Prolepšavanje tena 240 Migrena 240
Dijabetes 240 Infarkt 240
Regeneracija organizma 240 Nervno rastrojstvo 240
Bronhijalna astma 240 Tumor na mozgu 1080
Pojačan fizički napor (sportisti i fizičkiradnici) 1080

 

* (Izvor nutritivnih vrednosti  USDA – US Department of Agriculture:

jaja prepelice: http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/128/2

jaja kokoške:http://nutritiondata.self.com/facts/dairy-and-egg-products/111/2).